Ira

 

La ira es produeix en situacions en què la persona afectada se sent frustrada per alguna causa i el seu sistema cognitiu rep l’ordre d’actuar davant aquesta situació, molts cops demostrant hostilitat cap a una persona o objecte. No s’ha de confondre mai l’ira amb la violència. La violència pot ser una resposta possible en cas de sentir aquesta emoció, però aquesta també pot ser expressada de moltes altres formes. Per tant hem de separar els conceptes d’hostilitat i violència, que es poden produir en qualsevol altre cas sense necessitat de que hi hagi ira, i a l’inversa, l’ira no te perquè implicar hostilitat o violència.

Cognitivament, l’ira provoca l’aïllament de la persona, i dificultats a l’hora de raonar correctament. Aquesta emoció és també causant de conductes impulsives i de decisions sense justificació lògica.

Fisiològicament, s’ha aconseguit demostrar que aquesta emoció és una de les principals causants del desenvolupament de diferents malalties coronàries.

El crit (Skrik) – Edvard Munch
1893 – Nasjonalgalleriet (Oslo)

 

El crit és el quadre més conegut de l’artista noruec Edvard Munch. Aquesta tan comentada i discutida obra pertany a un instant de la vida de Munch descrit al seu diari[1] al 1893:

 Paseaba por un sendero con dos amigos – el sol se puso – de repente el cielo se tiñó de rojo sangre, me detuve y me apoyé en una valla muerto de cansancio – sangre y lenguas de fuego acechaban sobre el azul oscuro del fiordo y de la ciudad – mis amigos continuaron y yo me quedé quieto, temblando de ansiedad, sentí un grito infinito que atravesaba la naturaleza.

(Munch, 1893, n/d)

 

Munch va tenir una vida molt complicada. Provinent d’una família noruega amb pares severs, va veure morir la seva mare i la seva germana, de jove, fets que el van marcar la resta de la seva vida. Anys més tard la seva altre germana és reclosa en un psiquiàtric i Munch cau en un estat continu de depressió que dura la resta de la seva vida i es reflecteix en tota la seva obra.

En aquesta obra podem observar la utilització majoritària de tons càlids, i la presència d’algun to totalment contraposat (blau fred) per donar més sensació d’inestabilitat. El personatge central, amb aspecte de calavera, crida de forma exagerada com cercant alguna resposta al que passa. Dos personatges de fons mostren la solitud de l’individu davant els seus problemes i com la gent es resigna amb el que hi ha.

En conclusió, es un quadre que mostra un crit d’ira del personatge central (que representa a Munch) suposem que per totes les desgracies acumulades a la seva vida.


[1] Una de les diverses traduccions trobades. Aquesta pertany al cataleg oficial de la Galeria Nacional d’Oslo.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: