Sorpresa

 

La sorpresa és una emoció amb unes característiques totalment diferents a les de la resta d’emocions: es tracta d’una emoció de curta durada, provocada per un fet inesperat, novedós i/o la interrupció brusca d’una activitat en curs, que provoca un altra emoció. Per tant, la sorpresa té una finalitat adaptativa en un canvi ràpid de situació.

Cognitivament, la sorpresa neutralitza els pensaments que hi havia en aquell moment i deixa la ment “en blanc”. A continuació intenta trobar una explicació al succés: si es valora com a positiu, apareixerà la emoció de l’alegria, si es valora com a negatiu, apareixerà la emoció de l’ira. Per tant, es produeix un bloqueig de l’activitat anterior i una total atenció a la nova, tot això d’una forma automàtica.

 

Fisiològicament, la sorpresa produeix la desacceleració immediata del ritme cardíac, l’augment del to muscular, la dilatació de les pupiles i en alguns casos, la interrupció temporal de la respiració. En casos extrems, pot arribar a provocar parada cardíaca en persones amb malalties coronaries. A vegades es pot confondre l’expressió corporal de la sorpresa i de la por per les seves similituds. Evolutivament, juntament amb l’ alegria, és una de les emocions que abans aprèn l’esser humà, aproximadament als 6 mesos.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: